Корупция… колко много има в тази дума!

Автор: Виссарион

30 Март 2020 г.

Основната същност на всяка корупция е стремежът за получаване на допълнителни приходи в условни парични единици, които в съществуващия свят постоянно се демонстрират и утвърждават като най-важните блага.

За духовните ценности също има твърдения, че са нещо дори по-важно от материалните, но самата структура на организацията на живота на човешкото общество е изградена по такъв начин, че неизменно да принуждава човека да направи основния си житейски избор именно в посока на стремежа, да получава колкото е възможно повече условни търговски ценности.

Човекът започнал ясно да разбира, че с помощта на такива условни ценности е възможно да купи всичко, което пожелае.

И тъй като младото човечество, в началото на своето развитие, погрешно се ориентирало към необходимостта от развитие и утвърждаване на своята значимост, както на индивидуалната, така и на колективната, появата на паричните ценности създала значителни изкушения, способни много успешно да задоволят такава необходимост.

От този период от време, когато хората, не знаейки за вероятните последици, поради своето невежество започнали активно и мащабно да използват условните парични единици, неизбежно започнал дълъг период на трагични преобразувания на истинските човешки ценности.

Истинската важност на необходимостта от развитие на индивидуалното съзидателно творчество, което е една от основните характеристики на хармоничното развитие на личността, започнала неумолимо да избледнява, а изкушението да загубиш човечността си се превърнало в постоянен спътник на всеки човек в продължение на много векове до наши дни.

Това изкушение е толкова опасно, че огромната част от хората не са могли достойно да се справят с него, както в миналото, така не могат да се справят и в наши дни.

Възможно ли е да се победи онова, което по своята същност е пряко свързано с основния жизнен стимул, раждането на който е обусловено от основните характеристики на специфичното житейско устройство на цялото така наречено цивилизовано общество?

Крайно неразумно е повсеместно да се утвърждават благоприятните условия за развитие на зависимост от необходимостта да се служи на мамона и в същото време да се надяваме на успешно развитие на духовна зрялост, от която непосредствено зависи степента на проявяване на праведност от човека!

Всички много добре знаят битуващия израз: с пари се постига всичко.

Точен израз, който достатъчно добре описва самата същност на непоклатимо установените взаимоотношения между хората от цялото човешко общество, когато взаимодействието на човек с човека е започнало да се осъществява не на основата на чувствената нужда от безкористно оказване на взаимопомощ, а на основата на постоянно търсене да се извлече поне някаква користна изгода.

Последното е знакова отличителна черта на търговеца!

Търговия във всичко!

Продажността е повсеместна!

Оставеният в древното Писание образ за изгонването на търговците от Храма, е имал за цел да покаже, че в изграждащия се Храм, където праведната човешка общност е призвана да води нормална житейска дейност, търговците няма да имат достъп!

Сега такива търговци имат възможността да заемат всички ключови постове в управлението на обществото, което е ясен показател за достигане на критична черта, тъй като психологията на търговеца е насочена изключително към стремежа за извличане на користна изгода, а съжденията му за всеобщото благополучие неизбежно ще носят по правило повърхностен и некомпетентен характер.

Интересни особености на човека, както психологически, така и творчески, са способни да проявят в съзнанието му огромно множество разнообразни комбинации от усилия, които уж могат да доведат до успешно постигане на приоритетните цели.

И ако главната цел е жизнената необходимост да имаш колкото се може повече условни парични ценности, тогава за постигането на такава цел ще бъдат намерени много пътища, като при това за всеки от тези намерени пътища, хората винаги ще намират някакво своеобразно оправдание.

Такива оправдания ще носят една привлекателна особеност, свързана с необходимостта да оцелееш в съществуващите екстремни условия!

Докато за процъфтяването на подобни обстоятелства се създават благоприятни условия, което се прави успешно в продължение вече на много векове, всяка борба с така наричаните незаконни парични обороти, неизбежно ще носи слабо ефективен характер!

Неизбежният ефект на загуба в такава борба е елементарно прогнозируем.

Всяка готовност на човека да прибегне до използването на измама, принуда чрез натиск или агресия, с нанасянето на каквато и да е вреда на друг човек, при преследване на користни цели за запазване на изгоден паричен доход или за спечелването му, винаги ще бъде недопустима мерзост, независимо дали това действие ще бъде квалифицирано като корупция или ще носи някакъв друг характер с привлекателно наименование!

Днес мнозина са запознати с едно такова знаково изречение: нищо лично, просто бизнес.

Мисля, че е възможно безпогрешно да се определи, че там където е бил използван такъв израз, гореспоменатата недопустима мерзост е успяла да се случи!

Колко дълго няма да можете да разберете простата истина, че е абсолютно невъзможно едновременно да служиш и на Бога и на мамона!

Може да се направи само един избор!

А всички представители на тъй нареченото развито общество, вече дълго време упорито продължават тромаво да съчетават несъвместимото, в резултат на което неизбежно е трябвало успешно и напълно оправдано, да се плоди критиката на дейността на онези, които в стремежа си да проповядват духовни ценности, продължават да запазват познатото на света отношение към фалшивите ценности!

За човечеството е жизненоважно да направи един правилен избор…

За цялата история на дейността на съществуващото човешко общество, правилен избор са могли да направят само твърде незначителна част от неговите представители.

Но само когато такъв избор бъде направен от по-голямата част, само тогава ще започне началото на нормалното формиране на човечеството!

Именно за това в древното Писание се е запазила простата подсказка относно особеностите на служенето на Бога и мамона.

От посочената задънена улица, неудържимо провокираща загубата на човечност, а следователно и неумолимо принуждаваща човечеството да се движи към самоунищожение, може да изведе хората само идеология, основана на Божиите принципи!

Но не на тези принципи, които традиционно се смятат за Божии, а всъщност са измислени именно от човека, опитващ се да тълкува малкото, което някога му е било оставено от Словото Божие;

Не върху онези условни религиозни принципи, които са предназначени да помагат да живееш в света на мамона и които не без причина и успешно се критикуват от атеистите;

А върху онези, които в решаващия съдбоносен период от развитието на човешкото общество, има право да разкрива само Живото Слово  Божие!

Опитвайте се да бъдете мъдри!

Опитвайте се да преодолеете собствената си предубеденост на възгледите и да проявите старание за обективно осмисляне на случващото се, с което по определени причини някои особености ви принуждават да влизате в досег!

С много обстоятелства вие се срещате далеч не по собствената си воля!

Търсещият обезателно ще придобие…

Само че какво в действителност търсите?

Желаните си илюзии или това, което някой може да ви даде за Спасението ?!

Особеностите на търсенето на едното или другото имат принципна разлика и от характера на прилаганите усилия, ще зависи вероятността за постигане на съответната цел!

Преведено от сайта http://vissarion.name/korruptsiya-kak-mnogo-v-etom-slove/#more-522.

Курсивът, удебеляването и подчертаването на текста са мои – б. прев.

Превод Тончо Иванов

Design a site like this with WordPress.com
Първи стъпки